/ БГНЕС
Нуждаем се от повече прагматизъм в двустранните отношения, заяви президентът Румен Радев пред премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Днес е последният ден от официалното посещение на Радев в Израел, където е по покана на израелския си колега Реувен Ривлин.

Радев в Израел: Принос за успехите на страната имат и българските евреи (СНИМКИ)

Радев поздрави израелския премиер със 70-годишнината от създаването на държавата Израел, която днес е пример за модерна страна с функционираща демокрация и развито гражданско общество.

Радев в Израел
БГНЕС

„Заедно отбелязваме и 75 години от безпрецедентния акт на спасяването на българските евреи, който е солидна основа за развитието на бъдещите ни отношения“, посочи още българският президент.

„Исторически изградените връзки между двата народа са безценен капитал. Днес се нуждаем от повече прагматизъм в двустранните отношения“, каза Радев и допълни, че търговският обмен от 150 милиона долара не отговаря нито на възможностите на нашите икономики, нито на ползотворния и регулярен политически диалог.

Ценни снимки от България ще стоят в израелски мемориален комплекс (СНИМКИ)

Той заяви, че България е заинтересована от прилагане на опита на Израел в изграждането на социално ангажирано и интегрирано общество и особено в сферите на информационните технологии, киберсигурността, науката и образованието.

Радев в Израел
БГНЕС

Румен Радев посочи, че България е заинтересована от диверсификацията на ресурсите и за нас възможността да внасяме и транзитираме природен газ от новооткритите находища в Средиземноморието е много важна.

Вижте още снимки от посещението на семейство Радеви в Израел

Държавният глава отбеляза и важността на доброто сътрудничество между България и Израел в борбата с тероризма и изрази признателност за подкрепата, която страната ни получи от Израел след атентата в Сарафово през 2012 г. Днешната ситуация налага кооперирането между нашите служби за сигурност да продължава, а също така и установените вече добри връзки в областта на отбраната, заяви президентът.