/ iStock/Getty Images
Внушителната статуя на генерал "Стоунуол" Джаксън бе свалена в сряда от бетоновия й пиедестал в Ричмънд, щата Вирджиния, само няколко часа след като кметът на града нареди премахване на всички статуи на Конфедерацията, предаде Асошиейтед прес.

Преди няколко седмици губернаторът на Вирджиния Ралф Нортъм нареди премахването на най-известната и внушителна статуя на булевард "Monument Avenue" - тази на генерал Робърт Лий. Отстраняването на статуята, която се намира на щатски терен, засега е спряно, тъй като се чака решение по две жалби срещу премахването й.

В САЩ посегнаха и на паметници на исторически личности

Кметът на Ричмънд Левар Стоуни нареди в сряда премахване на всички статуи на Конфедерацията, които се намират на територията на града. Кметът каза, че използва извънредните си правомощия, за да ускори процеса на помирение в бившата столица на Конфедерацията след седмиците на протести срещу полицейската бруталност и расисткото неравенство, започнали след убийството на чернокожия американец Джордж Флойд от бял полицай в края на май.

Час по-късно работници пристигнаха при статуята на генерал "Стоунуол" Джаксън с голям кран и други съоръжения и няколко часа по-късно я изтръгнаха от пиедестала й под ръкоплясканията на неколкостотин души.

Разрушиха паметник на един от създателите на САЩ, бил робовладелец

Кметът на Ричмънд заяви, че е пристъпил към ускоряване на процеса по премахване на паметниците, тъй като се тревожи за безопасността на хората, които се опитват да свалят гигантските статуи.

Камиони и друго оборудване можеха да се забележат и при други паметници на Конфедерацията по булевард "Monument Avenue". Очаква се процесът по премахване на паметниците да завърши в рамките на 60 дни.
БТА