/ / iStock/Getty Images
Протестиращи от Портланд в северозападния американски щат Орегон разрушиха в неделя вечер паметник на третия президент на САЩ (1801-1809) Томас Джеферсън, един от т. нар. "бащи-основатели на САЩ", съобщи CBS. 

Паметникът е издигнат на входа на гимназия на името на Джеферсън в северната част на града. Вандалите са оставили на паметника надпис "робовладелец". До повалената статуя е хвърлен плакат „Тъмнокожите жени ме вдъхновяват“. Безспорно е, че Джеферсън е притежавал роби, твърди се също, че той е имал извънбрачна връзка с робинята си Сали Хемингс, чиито деца освобождава от робска зависимост в своето завещание..

Ганди обявен за "фашист и расист", ще му бутат статуя в Англия

Според телевизионната компания, това е третият повреден паметник в щата през уикенда: в събота са били разрушени две скулптури в чест на първите заселници, пристигнали от Англия, инсталирани в кампуса на университета в Орегон.

Джеферсън е един от основателите на САЩ. През 1776 г. той става главен автор на Декларацията за независимост. Впоследствие Джеферсън е и първи държавен секретар на САЩ (през 1790-1793 г.) и втори вицепрезидент на страната (през 1797-1801 г.).

В Лондон опаковат със скеле статуя на Чърчил от страх за разрушителни сблъсъци в събота (ВИДЕО)

Вълната на разрушаване на паметници на политици от минали векове започна в САЩ на фона на масовите протести заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис (Минесота). Много от протестите прераснаха в безредици и грабежи. В някои случаи вандали разрушиха паметници на фигури от Конфедерацията, обединила щатите на робовладелския Юг по време на Гражданската война в САЩ (1861-1865). Съборени бяха и няколко паметника на генуезкия мореплавател Христофор Колумб.