Ясуо Фукуда заемa поста на Шиндзо Абе
Ясуо Фукуда заемa поста на Шиндзо Абе / netinfo
Умереният консерватор Ясуо Фукуда, който е на 71 години, официално бе номиниран от управляващата Либерално-демократическата партия (ЛДП) за приемник на премиера Шиндзо Абе, който подаде оставка, предадоха световните агенции.

Фукуда, който досега бе вторият човек в правителството, бе избран, както и се очакваше, с голямо мнозинство, получавайки 330 гласа. Единственият му съперник Таро Асо, който е на 67 години, събра 197 гласа.

Фукуда ще бъде обявен за премиер на Япония във вторник от парламента и ще трябва малко след това да сформира правителството си.

Ясуо Фукуда е роден на 16 юли 1936 година в град Такасаки, префектура Гума в централната част на остров Хонсю. Висше образование получава в престижния токийски университет Васеда, където завършва факултета по политология и икономика. През 1959 г., след като получава дипломата си, започва работа в петролната компания „Марудзен петролиъм” (Maruzen Petroleum), къде остава 17 години.

В политиката Ясуо Фукуда влиза през 1977 година, когато неговият баща Такео Фукуда е премиер на Япония. Над 10 години Ясуо е личен секретар на баща си. Фукуда младши става депутат през 1990 г. и е преизбиран в Камарата на представителите шест пъти. През октомври 2000 г. той става генерален секретар в кабинета на премиера Йоширо Мори. Напуска този пост през май 2004 г., когато премиер на страната е Джуничиро Коидзуми.

През 2006 г. Фукуда бе сред основните претенденти за председателския пост на ЛДП, но се отказа от битката малко преди изборите. Ясуо Фукуда е женен, има двама синове и дъщеря.

Предшественикът на Фукуда на поста лидер на ЛДП Шиндзо Абе, който продължава да бъде премиер на страната, обяви на 12 септември, че подава оставка заради невъзможността да постигне споразумение с Демократическата партия за удължаването на срока на специалния закон за борба с тероризма, който изтича на 1 ноември. По силата на този закон японски кораби участват в мироопазващата мисия в Афганистан.

Преодоляването на противоречията с опозицията по закона за борбата с тероризма ще бъде една от първите задачи на Фукуда. Той заяви категорично, че е за продължаване на мисията на японските кораби в Индийския океан.