Ярузелски обвинен за въвеждането на военното положение в Полша през 1981
Ярузелски обвинен за въвеждането на военното положение в Полша през 1981 / netinfo

Към генерал Войчех Ярузелски и осмина други бивши ръководители на комунистическа Полша бяха предявени обвинения във връзка с въвеждането на военното положение през 1981 г., целящо да противодейства срещу независимия профсъюз "Солидарност", предадоха Франс прес и ПАП.

Осемдесет и четири годишният Ярузелски беше обвинен, че е "ръководил въоръженосдружение с престъпен характер", според терминологията на следствения отдел към Института за национална памет (ИНП), който разследва престъпления срещу полския народ, извършени по време на нацистката окупация и комунистическия режим.

Обвинителният акт, изготвен от следствена група на ИНП в Катовице, е предаден във варшавски районен съд.

Генерал Войчех Ярузелски, който беше начело на правителството и на полската комунистическа партия от 1981 до 1989 г., може да получи присъда от 10 години лишаване от свобода.

Сред другите осем комунистически ръководители, цитирани в същия обвинителен акт, са генералите Чеслав Кишчак и Флориан Шивицки, както и първият секретар на Полската обединена работническа партия Станислав Каня.

"Това е нещо като изпълнение на ангажимент спрямо нацията и полската държава, както и спрямо всички онези, които са понесли несправедливости и унижения по време на военното положение", заяви пред журналисти директорът на ИНП в Катовице Анджей Дрогон.

Генерал Ярузелски е подсъдим и по друг, проточил се до безкрайност процес за предполагаемата му отговорност за кървавото потъпкване на работническия бунт на балтийското крайбрежие през 1970 г. По онова време Войчех Ярузелски е бил министър на отбраната на Полша.

През 1996 г. полският парламент сне от него всякаква конституционна отговорност за въвеждането на военното положение.

През февруари т. г. консервативният президент Лех Качински обяви, че възнамерява да разжалва до ранг редник Ярузелски и членовете на Военния съвет за национално спасение, поел властта в Полша през нощта срещу 13 декември 1981 г.

Личността на генерал Ярузелски остава спорна в Полша, тъй като някои смятат, че благодарение на него страната е избягнала съветската инвазия през 1981 г., отбелязва АФП. Други го обвиняват, че е потъпкал движението "Солидарност" и така е забавил със седем години рухването на комунизма в Източна Европа.

Малко преди падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. Ярузелски договори подялба на властта със "Солидарност", като по този начин позволи на страната да тръгне отново по пътя към демокрацията и независимостта, припомнят агенциите.