Япония засилва антитерористичния контрол
Япония засилва антитерористичния контрол / netinfo

Япония започва от днес да взима пръстови отпечатъци и да фотографира чужденците, влизащи в страната, в рамките на засилване на антитерористичните мерки, съобщиха АФП и АП.

Япония е втората страна в света, която налага този вид контрол, по модела на САЩ, където системата влезе в сила след атентатите на 11 септември 20001 г.

Министърът на правосъдието Кунио Хатояма поясни, че мерките имат за цел да попречат на проникването на терористи. Той увери, че събраната информация ще бъде строго защитена.

Новите мерки засягат всички чуждестранни граждани на възраст на и над 16 години, но за разлика от САЩ, където притежателите на зелена карта са изключени от контрола, Япония разшири контрола и върху чуждестранните граждани, живеещи постоянно на нейна територия.

Само "специалните жители", като корейците и китайците, доведени принудително в Япония преди и по време на Втората световна война, както и техните потомци, ще бъдат пощадени от новите мерки. От контрола ще бъдат изключени още дипломатите и правителствените гости.

Системата ще струва на Япония 36,5 милиарда йени (225 милиона евро). Скенери ще бъдат поставени на 415-те входни летища и пристанища.

Защитниците на правата на човека осъдиха тези мерки, които според тях нарушават правото на личен живот и дават лоша представа за чужденците в Япония.

"Да бъдат принуждавани чужденците да дават биометричните си данни означава, че по дефиниция всички чужденци са терористи", заяви в съобщение японският клон на Амнести интернешънъл.

Шефовете на компании се безпокоят от евентуални последици за посещенията на бизнесмени и туристи, които биха могли да се обезсърчат, ако трябва да чакат дълго на опашка при пристигането си в Япония.