Япония не е заплашена след земетресението край Суматра, експерт предрича голяма вълна из Индийския океан
Япония не е заплашена след земетресението край Суматра, експерт предрича голяма вълна из Индийския океан / снимка: БГНЕС, архив

Цунамито, предизвикано от земетресението с магнитуд 8,7 по Рихтер край индонезийския остров Суматра, не представлява заплаха за Япония, това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на японската метеорологична служба.

Същевременно експерт от Геологическия институт на САЩ предрече в интервю за британския тв канал "Скай нюз", че вероятността от разпространение на цунами из Индийския океан е много голяма.

По думите на Ейми Вон от института земните трусове са били в райони, които са относително плитки за океанските мащаби, предава БТА. Тъй като по тези места дъното е на дълбочина от 3-4 километра, това е предпоставка за образуването на гигантска вълна, смята Вон.

Според британски медии Индия, която отстои на над 1500 км от Суматра, вече е издала официално предупреждение за заплаха от цунами и за евакуация на населението от крайбрежните райони, посочва ИТАР-ТАСС.