Янукович изключи силово разрешаване на кризата в Украйна
Янукович изключи силово разрешаване на кризата в Украйна / снимка: БГНЕС
Украинският министър-председател Виктор Янукович увери по телефона върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана, че изключва възможността за силово разрешаване на кризата в Украйна, предаде РИА "Новости".

Политическата криза в Украйна се разрасна след решението на прозападния президент Виктор Юшченко да разпусне парламента и да насрочи нови избори. Срещу президентския указ се обяви коалицията около приближения до Москва премиер Виктор Янукович.

Вчера Солана призова Янукович и прозападната опозиционна лидерка Юлия Тимошенко да покажат спокойствие и сдържаност и да положат усилия за съживяване на диалога, съобщи говорителката на Солана Кристина Галах. Тя добави, че Украйна се нуждае от разрешение, което зачита демократичните права на хората.

Янукович се обърна към канцлера на Австрия Алфред Гузенбауер с молба да окаже помощ за преодоляване на ситуацията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. На пресконференция в Киев премиерът отбеляза, че Австрия е известна с неутралната си позиция. Той добави, че се е обърнал и към известни европейски юристи с молба да дадат своето мнение за украинската политическа криза.

На същата пресконференция Янукович окачестви като деструктивни призивите да бъде отстранен президентът. "Не разглеждаме никакви възможности за отстраняване на държавния глава, това само ще задълбочи кризата", каза премиерът.

Янукович преждевременно прекрати участието си в заседание на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, посветено на политическата обстановка в страната. На излизане от него премиерът не обясни на журналистите защо не остава до края на дебатите.

След заседанието председателят на парламента Олександър Мороз съобщи, че съветът е задължил държавните структури да се подготвят за предсрочни парламентарни избори. Мороз, който е председател на Социалистическа партия на Украйна, посочи, че неговата партия няма да участва в предсрочни избори и че такива избори въобще няма да има.

По думите на премиера Янукович неговата Партия на регионите няма да се готви за предсрочни избори, преди да стане ясно какво е решението на Конституционния съд. Ако съдът потвърди указа на президента, който насрочва такъв вот, тогава Партията на регионите ще започне предизборна подготовка.

Президентът Юшченко потвърди решението си, че трябва да има нови избори за парламент, предаде ДПА. Премиерът Янукович пък настоя за нова среща между държавния глава и украинския съвет за сигурност, за да оттегли Юшченко указа си за разпускане на парламента.

Конституционният съд на Украйна ще разгледа следващата седмица законността на подписания от президента Виктор Юшченко указ за разпускане на парламента, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на съда.

Конституционният съд бе сезиран от 53-ма депутати от управляващата коалиция във Върховната рада.