Янукович е новият президент на Украйна
Янукович е новият президент на Украйна / снимка: Reuters

Макар и с малка преднина, проруският опозиционен лидер Виктор Янукович печели президентските избори в Украйна. Янукович води пред Тимошенко с 2,6 процента при преброени 97,38 на сто от гласовете, съобщи ЦИК на Украйна, цитирана от ИТАР-ТАСС. Янукович е събрал 48,5 на сто, а Тимошенко - 45,9 на сто от гласовете.

Тимошенко, която изглежда губи с малко в надпреварата с големия си противник Янукович, отложи насрочената за по-късно днес пресконференция за утре, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата й.

Тимошенко заплаши да призове поддръжниците си на улиците, ако бъдат открити доказателства за измами. Тя избегна да отправя подобни призиви вчера и каза, че ще изчака окончателните резултати, пише БТА.  

Русия избягва засега да взема страна в изборите в Украйна. Москва обаче даде ясно да се разбере, че който и да е от двамата кандидати е по-добър избор от "антируския" настоящ президент, предаде Ройтерс.

Руските лидери изглежда решително гледат да избегнат повтаряне на гафа си от 2004 г, когато преждевременно поздравиха проруския кандидат Янукович с изборната победа, която по-късно бе отхвърлена като фалшифицирана с решение на Върховния съд и в резултат на улични протести. Нито руският президент Дмитрий Медведев, нито най-влиятелният политически лидер в страната, премиерът Владимир Путин, са казали нещо за изборите тази година, макар че Янукович е на път да стане победител.

Вторият тур на президентските избори в Украйна като цяло съответстват на демократическите норми, заяви ръководителят на мисията от наблюдатели на Междупарламентарната асамблея на Общността на независимите държави Александър Торшин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Други международни мисии, следящи ситуацията около изборите, също не са установили значителни нарушения по време на втория тур.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа приветства изборите като впечатляващи, предаде Ройтерс. Международните наблюдатели казаха, че балотажът отговаря на повечето от международните норми и е "впечатляващ израз" на демокрация. Те призоваха политическите лидери да осъществят мирно прехвърляне на властта. "За всички в Украйна тези избори са победа", се казва в изявление на наблюдателите от ОССЕ.