/ БГНЕС
Първите снимки, изпратени от космическия апарат "ИнСайт" (InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and heat Transport), позволяват да се прецени ситуацията в точката на кацане на Червената планета и състоянието на апаратурата, заяви ръководителят на мисията, цитиран от ТАСС.

Най-новите мисии на НАСА до Марс (СНИМКИ)

Първата снимка, изпратена от космическия апарат ИнСайт (InSight) БГНЕС

"Ние ще оценим какъв е прахът в точката на кацането", заяви Банердт, коментирайки първата снимка в Центъра за управление на полета на космическия апарат "ИнСайт". "Ще можем да оценим повърхността в точката на кацане, а също така и състоянието на апаратурата", допълни той.

Апаратът InSight кацна на Марс (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ученият обърна внимание на факта, че на снимката, направена от станцията, се вижда опората за кацане в дясната част на изображението, а в лявата - корпусът на апарата. Той отбеляза, че засега е трудно да се прецени какъв е размерът на камъните, които попаднаха пред обектива на камерата.

НАСА се завръща на Марс с трикрак еднорък геолог (СНИМКИ)

"До началото на сеизмичните изследвания на Марс ще изминат няколко седмици. Сегашният малък наклон на апарата няма да попречи на тяхното провеждане. В следващите няколко дни ще бъде извършена проверка на работоспособността на апаратурата на станцията.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА