След близо седем месеца космическият апарат "ИнСайт" (InSight) на НАСА кацна на повърхността на Марс след рисковано прекосяване на атмосферата на червената планета, съобщи НАСА от контролния си център в Пасадина, щата Калифорния, предадоха Франс прес и ДПА.

Инстайт кацане Марс
БГНЕС

Няколко минути след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, която е с мъглив образ вероятно заради облака прах от кацането, но на която се вижда хоризонтът на планетата.
НАСА се завръща на Марс с трикракия еднорък геолог InSight (СНИМКИ)

Инстайт кацане Марс
БГНЕС

НАСА не е спускала апарат на Марс от шест години. Предишният апарат, който кацна на Червената планета, е роувърът "Кюриосити" - през 2012 г. За него беше използвана различна технология за спускане.


Мястото за кацане на "ИнСайт" е близо до "Кюриосити" - в равнината Елизиум планициа.

Инстайт кацане Марс
БГНЕС

Една от задачите на апарата е да премести двата основни инструмента на повърхността. Досега това не е правено.

Трикрак еднорък геолог ще мери вътрешната температура на Червената планета

Инстайт кацане Марс
БГНЕС

Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията "Аполо".

Инстайт кацане Марс
БГНЕС

Най-новите мисии на НАСА до Марс (СНИМКИ)

"ИнСайт" пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Инстайт кацане Марс
БГНЕС

Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Продължителността на мисията "ИнСайт" е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни.

Космическият апарат "ИнСайт" тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.
БТА