/ ThinkStock/Getty Images
С космическия апарат „ИнСайт” - трикрак еднорък геолог, който ще копае надълбоко и ще се ослушва за трусове, НАСА се завръща на Марс.
 
Кацането на „ИнСайт” (InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and heat Transport) е насрочено за днес след 6-месечно пътуване. В 22.00 ч. българско време двигателите ще бъдат запалени, за да намалят скоростта и да може космическият апарат да стъпи на краката си.
 
Спускането на „ИнСайт” обаче крие рискове. Критичният момент е при навлизане на апарата в атмосферата. Това трябва да стане точно под 12 градуса, движейки се със скорост 19 800 км/ч. Ако градусите са по-малко, ще отскочи, ако са повече, ще изгори.
 

/ Gulliver/Getty Images


След това парашутът трябва да се разгъне и апаратът да стъпи на краката си. И всичко това само за шест минути, уточнява сайтът „Спейс”.
 
Марсоходът "Кюриосити" - вече повече от петилетка на Червената планета

Предишният апарат на НАСА, който кацна на Марс, е роувърът „Кюриосити” - през 2012 г. За него беше използвана различна технология за спускане. Мястото за кацане на „ИнСайт” е близо до „Кюриосити” - в равнината Елизиум планициа.
 
След като апаратът кацне, ръката му ще премести двата основни инструмента на повърхността, което досега не е правено. Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата.

НАСА усърдно проправя пътя за кацане на хора на Марс

Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията „Аполо”. „ИнСайт” пренася и сеизмометри, за да провери за първи път дали на Марс има трусове.
 
Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

НАСА планира да създаде колонии на Марс до 25 години

Кацането на Марс обаче си остава много рисково. Успешните мисии до Червената планета, включително орбитиращите и прелитанията, са само 40%.
 

/ Gulliver/Getty Images


Преди две години европейски апарат се спусна толкова бързо, че изкопа кратер при удара. Сега за кацането на „ИнСайт” НАСА използва технология от сондите „Викинг” и спускаемия апарат „Феникс”.
 
Наземният екип се надява двата експериментални малки спътника на „ИнСайт” - УОЛ.И и ИВА, които го следват от изстрелването, да дават информация за апарата по време на спускането му.
 

/ Gulliver/Getty Images


Забавянето в комуникациите между Земята и Марс е осем минути. УОЛ.И и ИВА ще прелетят край Марс и ще застанат на орбита около Слънцето.

Български уред измерват радиацията на Марс (ВИДЕО)

Ако миниспътниците мълчат, новините за кацането ще осигурят орбитиращите апарати, но по-бавно. Преди научните инструменти да бъдат инсталирани ще минат поне 10 седмици.
 
Продължителността на мисията „ИнСайт” е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни. Мисията е с бюджет 1 млрд. долара.