/ Thinkstock/Getty Images
Космическо управление планира да изпрати астронавти на Червената планета през 2033 г.
Американското космическо управление НАСА изстреля и изпита нов топлинен щит, наподобяващ чадър, предаде Ройтерс. С този експеримент се проправя пътят за кацане на хора на Марс.
 
НАСА среща проблеми с космическия кораб, който ще изпрати на Марс

Новата технология се съхранява подобно на сгъваем автоматичен чадър в по-малки ракети, а в космоса се разгъва и отваря с цел защита на по-големи полезни товари при навлизането им в атмосферата на планетата, каза Брандън Смит, ръководител на проекта към НАСА.
 

Gulliver/Getty Images


НАСА тества двигателите за бъдещите полети до Марс (ВИДЕО)

„В по-големи мащаби тази технология може да се използва за нещо по-голямо, като например по време на експедиция за проучване на Червената планета или за кацане на кораби с хора на Марс”, разказва Смит.
 
Още през 2016-а НАСА завърши симулация на полет до Марс

Тестът е извършен на пусковата площадка Спейспорт Америка в Ню Мексико.
 
Топлинният щит бе изстрелян със суборбитална ракета Спейслофт. Той е бил разгънат на разстояние между 100 и 120 км, преди да бъде отворен, а после се е върнал на земята. Той се е приземил на военния тестови ракетен полигон „Бели пясъци” в Ню Мексико.
 

Guliver/Getty Images


НАСА планира да създаде колонии на Марс до 25 години

НАСА се готви да изпрати нов роботизиран роувър на Марс през 2020 г. и планира да прати астронавти там през 2033 г. Роувърът ще търси признаци на минал живот на Червената планета и ще демонстрира технология, която ще позволи на астронавтите да оцелеят там.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА