/ Пресцентър МВнР
Министрите на външните работи от Европейския съюз, сред които и българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, и държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, се договориха да продължат основаното на споделени ценности трансантлантическо партньорство, като си сътрудничат тясно в борбата с коронавируса, дезинформацията и други области от общ интерес, съобщават от МВнР.

Европейският съюз и САЩ споделяме общи ценности и принципи. Днешната дискусия е много важна, защото изпращаме силен сигнал за значението на трансатлантическата връзка и повишаваме взаимното разбирателство по много въпроси“, заяви Екатерина Захариева по време на видеоконферентния Съвет „Външни работи“, в който се включи и Майкъл Помпео. Това е първият СВнР с участието на американски държавен секретар от декември 2017 г. насам.

Европейските външни министри и държавният секретар на САЩ отбелязаха стратегическата важност на трансатлантическата връзка и единство, както и ползите от партньорството между ЕС и САЩ. Подчертана бе важността на мерките за преодоляване на икономическите последици от пандемията.

В дневния ред на разговора с Помпео бяха и отношенията с  Китай и Турция,  Близкоизточния мирен процес, развитията в източното съседство с акцент върху ситуацията в Украйна. По въпроса със сътрудничеството със страните от Западните Балкани външният ни министър призова ЕС и САЩ да обединят усилията си и да работят в близко сътрудничество за подкрепа на европейската интеграция на 6-те държави от региона.