/ iStock/Getty Images
Шотландия трябва да организира през 2020 г. референдум за независимост и скоро ще поиска от Лондон да проведе такова общонародно допитване. Това заяви днес ръководителката на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън, предаде Ройтерс. Стърджън е и първи министър (регионален премиер) на Шотландия.

Хиляди се включиха в марш за независимостта на Шотландия (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Нашата работа е да постигнем независимост. Призовавам референдумът да бъде произведен догодина. Ние се подготвяме", каза Стърджън на конференция в Абърдийн на ШНП, основната политическа сила в Шотландия.

Най-висшият съд в Шотландия определи за незаконно спирането на британския парламент

"До края на тази година ще поискам да ни бъдат делегирани съответните правомощия, които да поставят извън всякакво съмнение законността на референдума", добави тя.

Уилям, Кейт и децата пътуваха до Шотландия с пътнически самолет

През 2014 г. шотландците отхвърлиха на референдум идеята за независимост от Обединеното кралство, но ШНП казва, че гласуването през 2016 г. за Брекзит променя ситуацията. Тогава Шотландия се обяви са оставане в ЕС.

По закон, за да бъде референдумът законен, Шотландия трябва да получи разрешение за вота от британското правителство. Премиерът Борис Джонсън е казвал, че ще е "тотално погрешно" да се организира втори референдум за независимост на Шотландия.
БТА