/ iStock/Getty Images
Подкрепата за обявяване на независимост на Шотландия от Великобритания е достигнала най-високото си равнище за последните четири години, предимно заради гласоподаватели, които искат да останат в Европейския съюз (ЕС), показва проучване на агенция ЮГов, цитирано от Ройтерс.

Подкрепата за отделяне от Великобритания е достигнала 49% в сравнение с 45% при последното проучване на ЮГов, извършено за "Таймс" през юни м.г. 55% от участвалите в референдума през 2014 г. шотландци гласуваха против независимостта от Великобритания. След това страната като цяло гласува за напускане на ЕС през 2016 г., но от четирите съставящи я нации шотландците и северноирландците гласуваха за оставане в рамките на Съюза, което засили политическото напрежение.

Великобритания е обхваната от политически хаос и все още не е ясно кога и дори дали ще напусне ЕС, отбелязва Ройтерс.

Проучването на ЮГов показва също, че 53% от шотландците смятат, че през идните пет години не трябва да се организира нов референдум за независимост. Шотландският първи министър Никола Стърджън иска Шотландия да проведе референдум за независимост преди изтичането на мандата на настоящия шотландски парламент през 2021 г.

Проучването показа също, че гласоподавателите в Шотландия се отдръпват от Консервативната и Лейбъристката партия. Шотландските консерватори са на път да загубят единствения си представител в Европейския парламент. Техните поддръжници преминават към партията "Брекзит" на Найджъл Фараж.
БТА