Първанов заминава на посещение във Ватикана
Първанов заминава на посещение във Ватикана / снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов заминава на държавно посещение във Ватикана и Суверенния военен орден на Малта. Визитата е по случай празника на Светите братя Кирил и Методий - 24 май. В петък ръководената от държавния ни глава делегация ще бъде приета на аудиенция от папа Бенедикт XVI.

Посещението на официални български делегации във Ватикана по случай празника на славянската писменост и култура се извършва от 1977 г. По традиция делегациите се покланят на гроба на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе" и поднасят цветя на паметната плоча на създателите на славянската азбука, която се намира в базиликата "Санта Мария Маджоре".

Именно в "Санта Мария Маджоре" за първи път са били осветени славянските православни книги и славянският език е обявен за литургичен.

В петък на обяд делегацията, водена от президентът Георги Първанов, ще бъде приета на аудиенция от папа Бенедикт XVI-ти. В словото си миналата година Светият отец заяви, че учението на братята Кирил и Методий е допринесло за оформянето на духовната физиономия на българския народ, който сега заема заслужено място в културната традиция на европейския континент.

След посещението във Ватикана българският държавен глава ще се поклони на гроба на един от най-тачените и обичаните папи в съвременната история на католицизма - Йоан Павел Втори.