Първанов покани папата да посети България

Първанов покани папата да посети България
Първанов покани папата да посети България / снимка: БГНЕС
Първанов покани папата да посети България
19781
Първанов покани папата да посети България
  • Първанов покани папата да посети България

България има принос за изграждането на единна Европа с християнски корени. Това заяви в словото си пред българската делегация, която е във Ватикана по случай 24 май, папа Бенедикт Шестнайсети. Президентът Георги Първанов, който и тази година е начело на официалната делегация, покани папата да посети България, а Светият отец отвърна, че с удоволствие ще дойде в страната ни в удобно за него време.

Тази година папа Бенедикт Шестнайсети прие българската делегация по случай празника на славянската писменост и култура в зала „Клементина" и за пореден път благослови българския народ.

Президентът Георги Първанов увери Светия отец, че неговата бъдеща визита в страната ни ще зарадва не само 70-те хиляди католици и православните, а всички български граждани.

На аудиенцията във Ватикана държавният ни глава подчерта, че в България има атмосфера на толерантност и диалог между различните религиозни и етнически общности и че страната ни се утвърждава като образец в това отношение на Балканите.

Георги Първанов благодари на папа Бенедикт Шестнайсети за жеста на католическата църква да предостави на българската църква за православни ритуали храма „Сан Винченцо и Анастазио".

След аудиенцията при папата именно в църквата, подарена ни през 2002 година от папа Йоан Павел Втори, президентът заяви, че традицията български делегации да посещават Ватикана в навечерието на 24 май, е израз на национално самочувствие и знак за съпричастност към християнската общност.

В църквата, която се намира само на метри от фонтан "Ди Треви", бе осветена макета на инсталация, която български интелектуалци възнамеряват да подарят на Музея на нациите в Брюксел. Макетът наподобява на яйце „Фаберже" и е изработен от стомана като в него са вплетени буквите от българската азбука. Един от авторите на проекта обясни, че това е интелектуалният отговор на страната ни на скандалната изложба в Брюксел, която наскоро представи България като тоалетна.