Първанов: България има амбицията да бъде активен член на ЕС
Първанов: България има амбицията да бъде активен член на ЕС / netinfo

България има амбицията да бъде активен член на ЕС както по отношение на създаване на новата енергийна стратегия на организацията, така и по отношение на разширяването й, това е заявил президентът Георги Първанов по време на срещите си в Париж с председателя на Националното събрание Бернар Акойе и на Сената Кристиян Понсен.

Българският президент е подчертал, че традиционно добрите отношения между Франция и България имат нужда от по-активно развитие в икономическата област. Франция е на 12 място по инвестиции в страната ни, а един от начините за активизиране на тези отношения е например участието на Франция в изграждането на АЕЦ „Белене”.

Първанов отново е заявил българската позиция по отношение на разширяването на ЕС и необходимостта да се запази европейската перспектива на Западните Балкани, което зависи от собствените постижения на държавите там и изпълнението на критериите за членство.

Покана към председателя на Националното събрание за посещение в българското Народно събрание е предала Анастасия Мозер. Бернар Акойе е приел, заявявайки, че му предстоят посещения в новите страни членки на ЕС, включително и България.