Пълен провал на преговорите в Македония
Пълен провал на преговорите в Македония / снимка: Guliver/Getty Images

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев обяви прекратяване на преговорите с премиера Никола Груевски поради нежеланието на управляващите да се намери решение за изход от политическата криза.

"Аз като лидер на СДСМ, а и СДСМ като партия, направихме всичко възможно чрез диалог, с цивилизовани методи да се намери решение на дълбоката политическа криза в Република Македония. Продължихме преговорите с Груевски въпреки съдебните дела срещу мен, въпреки задържането в арестите на невинни хора, въпреки престъпленията срещу гражданите в страната и въпреки факта, че знаем с кого си имаме работа", каза на извънредна пресконференция Заев.

"Груевски иска да отлага във времето преговорния процес. Поради тази причина преговорите се провалиха. Груевски отказва да даде гаранции, както за управляващите, така и за опозицията, за възстановяване на демократичните институции, за нормализиране на обществото и държавата, за гарантиране на свободни, демократични и честни избори. Поради всичко това преговорите се провалиха", подчерта още лидерът на СДСМ.

Според Заев Груевски доказал, че „не е способен да направи нищо добро за страната". „Няма да позволим Груевски повече да тероризира страната", каза Зоран Заев.

"Няма да участваме повече в лидерските срещи. Ще продължим с обявяването на "бомбите" и протестите. Договорът от 2 юни вече не е в сила. Избори през април 2016 г. няма да има. Избори без опозиция не може да има. Ние сме длъжни да възстановим демокрацията и свободата в Република Македония. Трябва да бъде потърсена отговорност за случващото се в страната и това никога повече не трябва да се повтаря", каза още Заев.

Македония се намира в тежка политическа криза от началото на годината. Еврокомисярат Йоханес Хан лично се включи в преговорите, за да помогне за намиране на компромис. На 2 юни в негово присъствие четиримата лидери на водещите партии в страната - Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи, се договориха в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори през април следващата година.

Източник: БГНЕС