Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Москва е обезпокоена, че ако киевските войски поемат контрола над границата между Русия и Източна Украйна без железни гаранции за антиправителствените милиции, може да се стигне до клане, подобно на това в босненския град Сребреница.

Говорейки за исканията на Киев, руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че трябва да има абсолютна сигурност, че хората в Източна Украйна ще бъдат в безопасност, след като контролът върху границата премине в други ръце. Той предупреди, че украинските правителствени сили могат да извършат кланета като тези, който се случиха в босненския град Сребреница през деветдесетте години на миналия век, ако те поемат контрол над държания от сепаратистите пограничен район с Русия, отбелязва БНР.

Путин и Зеленски се споразумяха да съживят мирния процес в Източна Украйна

"Ние се съгласихме на пътна карта през 2015 година. Имаше закон за амнистия, някои решения бяха взети, но нищо от това не влезе в сила", посочи руският президент пред президентския съвет за правата на човека. Без гаранции мога да си представя какво ще се случи след това. Ще има втора Сребреница", предупреди Путин.

Поддържаните от Москва сепаратисти въстанаха срещу централното правителство в Киев през 2014 година, след като масови протести в украинската столица доведоха до отстраняване на тогавашния президент Виктор Янукович от неговия пост. Районът е предимно рускоговорящи и подкрепя обединението си с Русия.

Завърши срещата на „нормандската четворка“ за конфликта в Украйна

Коментарите на Путин са само ден, след като той разговоря с украинския си колега Володимир Зеленски в Париж. Примирието между украинското правителство и силите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики, които граничат с Русия, беше основната точка в дневния ред на срещата.

БНР