/ БГНЕС
Кремъл похвали днес руските войници, които се сражават в Украйна, като ги нарече "герои, които ще останат в историята", предаде Ройтерс.

Смъртта на руски военни в Украйна е трагедия, призна в същото време Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Песков каза още, че Путин ще свика Съвета за сигурност на Русия по-късно днес, но не уточни какви теми ще се дискутират на срещата на групата, съставена от висши държавни служители и началници на агенции в областта на сигурността и отбраната.

Кметът на украинския град Херсон: Руски военни сили проникнаха със сила в сградата на градския съвет

На брифинг с репортери Песков отрече спекулациите, че руските власти възнамеряват да въведат военно положение или че ще попречат на мъже да напускат Русия.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция", която според нея няма за цел да окупира територия, а да унищожи възможностите на съседката й да води война, както и да бъдат заловени хора, които Русия смята за "опасни украински националисти".

Песков каза, че руските жертви при боевете в Украйна, които са 498 според съобщение от вчера на министерството на отбраната, са повод за скръб. "Разбира се, това е огромна трагедия за всички нас. В същото време ние се възхищаваме от героизма на нашите въоръжени сили", заяви той.

ООН: Бежанците от Украйна достигнаха 1 милион

Песков осъди решението на Международния параолимпийски комитет да забрани на руски спортисти да се състезават на зимните параолимпийски игри в Пекин и определи ситуацията като чудовищна.

Миналата седмица имаше заплахи за бойкот на параолимпиадата от други държави заради руската инвазия в Украйна.

Украйна "очевидно не бърза" да участва в нов кръг дипломатически разговори за конфликта, отчете Песков. Той изрази надежда украинската делегация да успее да участва в планираните за днес дискусии.
БТА