/ БГНЕС
Ръководителите на големите руски компании в момента дори не се опитват да влияят на управлението на страната, както през 90-те години, заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервю за ТАСС в рамките на проекта „20 въпроса към Владимир Путин“.

Държавният глава заяви, че е знаел и знае всички „капитани на бизнеса“ и е работил с всички тях. „Въпросът не е в това да завъртите някого, или да им взимате нещо. Работата изобщо не е в това. Знаете ли в кое е? Да не ги допускате до управлението на страната, да не влияят на политическите решения“, уверен е президентът.

Путин и Ердоган изразиха задоволство от деескалацията в Идлиб

По неговите думи „и тогава и сега всички търсят ходове, лобират своите интереси“. „Разликата между 90-те и сега е в това, че те („капитаните на бизнеса“) влияеха директно на вземането на решения в държавата – и във въпросите на вътрешната политика, икономическата и даже външната. И във въпросите на сигурността. Ръководителите на днешните компании нямат тази привилегия“, заяви Путин.

Путин е готов да остане на власт заради нестабилността по света и коронавируса

Държавният глава отбеляза, че бизнесмените вече не се опитват да влияят на политиката на властите. „Разбраха, че това е невъзможно и дори не се опитват“, обясни той.

В същото време, отбеляза Путин, ръководителите на компаниите „се борят за своите интереси“. Като пример той посочи дискусия за цените на петрола и газа с партньори в Евразийския икономически съюз. „Разбира се, те защитават позицията си, това е разбираемо. Но те не се опитват да влияят отвътре, те просто обясняват позицията си, те доказват, че са прави, но това се отнася до тесен сегмент от техните практически интереси. Това е естествено“, заключи президентът.
Агенция "Фокус"