Путин призова Запада да се поучи от опита си и да прекрати политиката на намеса
Путин призова Запада да се поучи от опита си и да прекрати политиката на намеса / снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин призова днес Запада "да се поучи от опита си" в Близкия Изток и Северна Африка и да прекрати политиката на намеса, предаде Франс прес.

"Опитите принципите на ООН да се подменят с едностранни действия и или блокови споразумения, а още по-малко използването на сила, като се заобикаля уставът на световната организация, не водят до нищо добро", заяви Путин на церемония за връчване на акредитивни писма от чуждестранни посланици. "Такава политика сее нестабилност и хаос", подчерта той. "Събитията в последно време доказват тази истина. Време е да се вземе поука", добави руският президент.

Според него започналата 67-а сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк "е подходящ повод да се осъзнае необходимостта от спазването на правилата на ООН, както и принципът за уважаване на суверенитета и равенството на всички държави", пише БТА.

Путин според АФП не се спрял конкретно на кризата в Сирия, но подчертал, че думите му се отнасят "по-специално за кризите в Близкия изток и Северна Африка".

"Използването на насилие под каквато и да било форма за сваляне на режим не може да доведе до друго, освен до задънена улица. Насилието поражда насилие", изтъкнал Путин. "Ние смятаме, че е необходимо да се активизират общите усилия за противодействие срещу терористичната заплаха, където и да било - в Ливан, Ирак, Йемен, Сирия, Египет, Афганистан . . . Двойни стандарти не може да има. На терористите трябва да бъде даден решителен отпор, като при това се уважават културните ценности и религиозните чувства на народите", изтъкнал руският президент.

Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето и е категорично против каквато и да било намеса в Сирия, посочва АФП.