/ getty images
Британският боен кораб, който според Русия е навлязъл в нейни териториални води край Крим по-рано този месец, го е направил с цел да провери как ще реагират руските сили, заяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

"Това, разбира се, беше провокация", каза той по време на ежегодната сесия с въпроси и отговори, излъчвана по телевизията. "Но даже и да бяхме потопили британския разрушител край Крим, едва ли светът щеше да бъде на ръба на Трета световна война", добави Путин.

Руски военен кораб произведе изстрели срещу британски ескадрен миноносец в Черно море

По думите му британският разрушител "Дифендър" е действал в синхрон с американски разузнавателен самолет със задачата вероятно да наблюдава руския военен отговор на появата на британския кораб, предаде Асошиейтед прес. Според Путин руските сили разгадали намеренията на американците и реагирали съответно, за да не допуснат изтичането на поверителни данни.

Относно инцидента миналата сряда с "Дифендър" Москва твърди, че нейни кораби са отправили предупредителни изстрели, а самолет е пуснал бомби по пътя на британския кораб край Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. Британската страна отрече тези твърдения и обясни, че корабът е извършвал мирно преминаване през украински териториални води.

Откриха секретни документи за мисията на британски разрушител в Черно море на спирка

Министерството на отбраната на Русия възприе действията на "Дифендър" като грубо нарушение на Конвенцията на ООН по морско право и призова британската страна да разследва поведението на екипажа на кораба, отбеляза ТАСС.
БТА