Протест с шоколадови кроасани в първия ден на Айд ал адха във Франция
Протест с шоколадови кроасани в първия ден на Айд ал адха във Франция / снимка: sxc.hu

Мюсюлмани, които се молеха в Голямата джамия в Париж, получиха специални шоколадови кроасани с надписа Копе - по името на дясноцентристкия политик Жан-Франсоа Копе, предаде ДПА.

Копе, който води кампания да стане председател на десноцентристката партията Съюз за народно движение, неотдавна предизвика полемика, като каза, че познава дете, чийто шоколадов кроасан бил изтръгнат от ръцете му от мюсюлмански "разбойници". Копе, който сега е генерален секретар на Съюза за народно движение, заяви, че извършителите обвинили детето, че не спазва мюсюлманските пости по време на рамазана.

Френският Съвет за мюсюлманската вяра го обвини, че клевети мюсюлманите и подаде официално оплакване. В телевизионен дебат вчера с бившия премиера Франсоа Фийон, който му е съперник за мястото на Никола Саркози като лидер на партията, Копе отрече да е осъждал мюсюлманите и каза, че със шегата си е имал предвид "разбойници, които манипулират религията", пише БТА.

Раздаването на 2000 кроасана бе организирано от Съвета на мюсюлманите демократи във Франция. Председателят на съвета, бивш съветник на Саркози, който бе уволнен заради критиките си срещу позицията на партията към исляма, каза, че е искал да изпрати послание срещу ислямофобията и расизма.