Шествие в памет на убития Борис Немцов
Шествие в памет на убития Борис Немцов / БГНЕС
Шествието е и срещу планираните конституционни реформи на руския президент
Хиляди привърженици на руската опозиция участваха в шествие в знак на протест срещу исканите от президента Владимир Путин реформи на руската Конституция, както и в памет на опозиционния лидер Борис Немцов, застрелян на 27 февруари 2015 г. в центъра на Москва, предаде Франс прес.

Това са първите мащабни протести след обявяването на големите конституционни промени, искани от руския президент и след предприетите през 2019 г. твърди мерки срещу протестното движение за свободни избори, което разтърси Москва.

БГНЕС


Протестиращите носеха плакати с надписи като "Не на вечния Путин" и "Не на узурпацията на властта", отбелязва АП.

Прага преименува на "Борис Немцов" площада пред посолството на Русия

Немцов беше един от основните противници на руския президент до смъртта си през февруари 2015 г., когато беше убит близо до Кремъл. Петима изпълнители бяха осъдени, но поръчителят на убийството остана неразкрит.

Полицията съобщи за около 10 500 участници в проявата в Москва, а независимото сдружение "Бял брояч" информира за над 22 хиляди.
 

БГНЕС



Освен това участниците в протеста поискаха освобождаване на "политическите затворници" - млади руснаци, осъдени през последните месеци при различни спорни обвинения за "насилие" срещу силите на реда или за "терористична дейност".

Във втория по големина град в Русия Санкт Петербург близо 2000 души участваха в шествие до паметника на жертвите на политически репресии.

"Кремъл ще наблюдава колко души ще участват в шествието за Немцов. От това ще зависи с какво равнище на цинизъм ще продължат операцията, целяща да задържи Путин на власт", заяви във вторник в Twitter водещият руски опозиционен лидер Алексей Навални, припомня АФП.

Хиляди почетоха в Москва паметта на руския опозиционер Борис Немцов (СНИМКИ)

Акции в памет на Немцов бяха организирани и в други големи руски градове, включително Новосибирск и Владивосток, отбелязва АП. Петима души са били задържани Санкт Петербург, но няма информация по какви обвинения, съобщава неправителствената организация "ОВД Инфо".

Руското МВР съобщи, че подобни акции са се състояли в осем града, но в повечето са били малочислени, предаде ТАСС.
БТА