/ БТА
Най-малко 28 души са загинали в Северна Индия от петък вечерта насам в резултат на последиците от проливните мусонни дъждове, които удариха района. Както съобщи вестник „Таймс ъв Индия“ днес, пороите са причинили наводнения, свлачища, срутвания на сгради в националната столична територия Делхи (която включва столиццата Делхи), както и в щатите Химачал Прадеш, Утаракханд, Пенджаб, Хариана, Раджастан и в съюзната територия Джаму и Кашмир, предаде ТАСС.

Реките Рави, Беас, Сутледж и Ченаб излязоха от бреговете си. Сериозна ситуация се разви в щата Химачал Прадеш, където предизвиканите от дъжд свлачища и наводнения на парализираха живота в редица области.

Гореща вълна уби близо 100 души в Северна Индия

Потоци вода и кал отнесоха къщи, магазини, коли и камиони. Съобщения за свлачища и наводнения има също в съседен Утаракханд, където нивата на реките станаха опасни високи.

Властите на индийската столица съобщиха, че според прогнозите на 11 юли нивото на водата в река Ямуна, на която се намира Делхи, ще се покачи над опасно ниво. Главният министър на Делхи Арвинд Кейривал написа в Twitter, че е инструктирал служителите „да останат бдителни и да наблюдават внимателно ситуацията“.

Вчера в столицата е отчетен 40-годишен максимум на валежите за денонощие – 153 мм. Всички училища в Делхи и редица предградия днес са затворени. Властите съветват частните компании служителите им по възможност да работят от вкъщи, за да се избегнат задръстванията по наводнените пътища. Градът е създал 16 диспечерски центъра за наблюдение на ситуацията в застрашените от наводнения райони.
Петя Гергова/БТА