Прокуратурата повдигна нови обвинения срещу капитана на „Конкордия”
Прокуратурата повдигна нови обвинения срещу капитана на „Конкордия” / снимки: Reuters

Срещу капитана на лайнера „Коста Конкордия” Франческо Скетино са повдигнати нови обвинения, предаде ИТАР-ТАСС.

При първото заседание по делото за корабокрушението от 13 януари, което се проведе в италианския град  Гросето, към обвиненията в непредпазливост, корабокрушение и бягство от кораба прокуратурата добави и обвинение в нанасяне на вреди на екологията в забранена зона.

В предварителните изслушвания участваха над 500 души - обвинители, адвокати, юристи, съдебни експерти. Поради внушителния брой на хората, заседанието се води в пригодения за целта театър в Гросето. Градът беше превзет от италиански и чуждестранни медии, а кварталът около театъра бе заграден от полиция, допълва БТА.

В залата не присъства капитанът на кораба Франческо Скетино, смятан за главен виновник за корабокрушението, отнело живота на 32-ма души. Човекът, когото печатът нарече „капитан страхливец”, е под домашен арест и според един от адвокатите му „се бои за сигурността си”.

На заседанието днес се очаква да бъде отворена официално черната кутия на морския съд с очакване записът в нея да хвърли допълнителна светлина върху случилото си, съобщиха световните информационни агенции. „Надяваме се съдържанието на черната кутия да даде нов тласък на разследването ни и евентуално да бъдат установени нови отговорности”, каза прокурорът Франческо Верузио, цитиран от ДПА.

Прокуратурата повдигна нови обвинения срещу капитана на Конкордия
netinfo

Съдебни действия са предприети срещу общо девет служители на компания Коста Крочиере по обвинения в убийство по непредпазливост, корабокрушение и липса на комуникация с морските власти. Съдиите са одобрили над 4200 иска, подадени не само от пътници, но и от местните власти.

Компанията корабособственик Коста Крочиере предложи по 11 000 евро обезщетение на оцелелите, които не са пострадали физически. Много от тях обаче искат много по-сериозна компенсация. Компанията обвинява за случилото се капитана Скетино с аргумента, че е прекарал кораба по неразрешено трасе, при което близо 115 000-тонният съд се ударил в подводни скали.

В злополучната нощ на борда на „Конкордия” имало 4229 пътници, в това число 3200 туристи от над 60 националности и към 1000 души екипаж. Вследствие на крушението загинаха 32-ма души, като седем от тях се смятат за изчезнали.