Продължава заложническата криза в мола в кенийската столица
Продължава заложническата криза в мола в кенийската столица / снимки: БГНЕС

Броят на жертвите при нападението на търговския център в Найроби от ислямистки бунтовници нарасна на 59, обяви кенийският министър на вътрешните работи Оле Ленку, цитиран от ДПА. Най-малко 175 души са ранени.

Над 1000 души са били изведени невредими от луксозния мол "Уестгейт", уточни министърът.

Той добави, че между десет и петнайсет нападатели, които държат неизвестен брой заложници, са се барикадирали в сградата, обкръжена от войници и полицаи. Сомалийските милиции Аш Шабаб, които са свързани с Ал Кайда, поеха отговорността за започналото вчера по обед нападение срещу търговския център.

Продължава заложническата криза в мола в кенийската столица
netinfo

Съветът за сигурност (СС) на ООН осъди по най-решителен начин вчерашното нападение на екстремисти срещу търговски център в кенийската столица Найроби. Няма оправдание за подобни действия, заяви СС, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В прессъобщение членовете на СС изказаха съболезнования на жертвите на нападенията и семействата им, както и на народа и правителството на Кения, и заявиха солидарност с тях. Съветът припомни, че тероризмът във всичките си форми и проявления представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност, предава БТА.

В документа се подчертава, че терористичните актове са престъпления и не могат да бъдат оправдани. Членовете на СС подчертават също задълженията на държавите в борбата срещу тероризма.

Междувременно Туитър блокира акаунта на радикалната ислямистка групировка "Аш Шабаб" след въоръженото нападение в търговски център в кенийската столица Найроби, предаде ДПА. Групировката пое чрез Туитър отговорността за вчерашното нападение. Това е третият път, в който групировката е изгонена от сайта, отбелязва вестник "Дейли телеграф". През януари акаунтът в Туитър на Аш Шабаб бе замразен, след като групировката публикува снимки на френски командос, когото убиха, и заплашиха да екзекутират кенийски пленници. По-рано този месец акаунтът отново бе блокиран заради заплахи срещу подкрепяния от международната общност президент на Сомалия, припомня изданието.

Продължава заложническата криза в мола в кенийската столица
netinfo