Призоваха Барозу като свидетел по аферата Дали
Призоваха Барозу като свидетел по аферата Дали / снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е призован да се яви на 7 юли пред Съда на ЕС в качеството си на свидетел по аферата "Дали", на името на бившия малтийски еврокомисар Джон Дали, накаран да подаде оставка през октомври 2012 г. заради предполагаема корупционна афера, свързана с тютюневата промишленост, предаде Франс прес.

Освен Барозу и Дали, съдът иска да изслуша началника на кабинета на Барозу Йоханес Лайтенбергер, генералният директор на юридическата служба на ЕК Луис Ромеро Рекена, бившата началничка на кабинета на Дали Джоана Дарманин и бившия говорител на Дали Фредерик Венсан.

Европейското правосъдие се опитва да установи дали решението, с което Барозу поиска оставката на еврокомисаря Джон Дали, е законно или не.

Бившият еврокомисар по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали набързо бе накаран да се оттегли от поста си от Барозу през октомври 2012 г. за предполагаема злоупотреба с влияние.

Откакто подаде оставка, Дали не спира да настоява, че е невинен, и твърди, че е жертва на заговор на тютюневата индустрия. Той казва, че му е бил устроен капан в момент, когато се готвел да представи нов проект за директива за тютюневите изделия.

Дали сезира Съда на ЕС, за да получи анулиране на решението на Барозу, които устно поиска оставката му през 2012 г., както и да получи обезщетение за нанесени вреди. Дали изтъква, че не е в компетенциите на Барозу да иска оставката му, а мотивите на председателя на ЕК са погрешни.

Дали твърди, че никога не е имал намерение да изменя проекта за директива за тютюневите изделия по начина, по който е желаела тютюневата промишленост. Според него процедурата по разследването срещу него, водено от ОЛАФ не е била коректно проведена, че той е бил лишен от правото си на адекватна защита и че презумпцията за невинност до доказване на противното не е била спазена.