Принц Филип с ново възпаление на пикочния мехур
Принц Филип с ново възпаление на пикочния мехур / снимка: Reuters

Британският принц Филип беше приет в болница с ново възпаление на пикочния мехур, заради което пропусна част от тържествата по повод Диамантения юбилей на съпругата си кралица Елизабет II, съобщи Бъкингамският дворец.

91-годишният херцог на Единбург вероятно ще прекара няколко дни в болницата след третия си сериозен здравословен проблем през последните осем месеца. Той страдаше и от запушена коронарна артерия по време на Коледните празници миналата година.

Бъкингамският дворец съобщи, че херцогът на Единбург бил откаран с линейка в Кралската болница в Абърдийн, Североизточна Шотландия от замъка Балморал, който се намира на около 60 км от града.

"Херцогът на Единбург получи ново възпаление на пикочния мехур, което имаше през лятото, и беше приет в болница за изследване и лечение. Негово кралско височество вероятно ще остане там в идните няколко дни", съобщи говорител на двореца, цитиран от БГНЕС.

По-рано беше съобщено, че настаняването в болница е предприето като "предпазна мярка".

Кралицата е останала в Балморал, се казваше още в съобщението.

Принцът посети остров Уайт край южните брегове на Англия в понеделник и изглеждаше в добро здраве, докато изпълняваше редица обществени ангажименти. Той гледа и няколко състезания от Олимпиадата в Лондон в последните две седмици, включително олимпийския дебют на внучката му Зара Филипс, която спечели сребърен медал.