/ БГНЕС
Президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена поиска оставките на шефа на полицията и на министъра на отбраната заради бомбените атентати срещу църкви и хотели, съобщи говорител на президентската пресслужба, цитиран от Ройтерс. 

Според президента двамата не са го информирали за получени разузнавателни сведения за вероятни самоубийствени нападения, с които те разполагали в началото на този месец. 

Светът осъди атентатите в Шри Ланка

Джихадистката групировка "Ислямска държава" разпространи видео чрез своята новинарска агенция Амак, в което показва осем мъже, които според нея са извършили серията от кървави атентата в Шри Ланка навръх Великден. Застанали под черното знаме на "Ислямска държава" те се заклеват във вярност към лидера й Абу Бакр ал Багдади, след което започват да се молят. 

Ислямска държава показа снимка на предполагаемия терорист от Шри Ланка

Само един от мъжете във видеото е с открито лице - името му е Мохамед Захран. Служители от разузнаването на Шри Ланка, както и премиерът, смятат, че именно Захран, тамилски говорещ проповедник от източната част на островната страна, вероятно е "мозъкът" на терористичните атаки. Той е добре известен заради екстремистките си възгледи според мюсюлмански лидери и според доклад на разузнаването на Шри Ланка от 11 април, видян от Ройтерс. 
БТА