Президентът на Италия помилва бивши агенти на ЦРУ
Президентът на Италия помилва бивши агенти на ЦРУ / netinfo

Италианският президент Серджо Матарела помилва двама американци, агенти на ЦРУ, осъдени задочно на затвор за отвличането на египетски имам през 2003 г. в Италия, предаде Франс прес.

Робърт Селдън Лейди, осъден на девет години лишаване от свобода, получава частично президентско помилване от две години, се казва в комюнике на италианското президенство, публикувано вчера.

Лейди, с псевдоним "Мистър Боб", резидент на ЦРУ в Милано, според обвинението е бил отговорен за отвличането от улица в Милано през 2003 г. на египетския имам Абу Омар, член на радикалната ислямистка опозиция, получил политическо убежище в Италия. Впоследствие бил прехвърлен в Египет, където според твърденията му бил изтезаван. Процесът на първа инстанция по този случай започна през юни 2007 г. и Касационният съд потвърди през септември 2012 г. присъдите от седем до девет години затвор за 27 агенти, всички американци, като най-тежкото наказание бе за Лейди.

Другата помилвана е Бетни Медеро, също от ЦРУ, която е с по-лека присъда.
Президентът на Италия заяви, че е взел решението след въз основа на мнението на министерството на правосъдието и предвид факта, че САЩ след избирането на Барак Обама за президент са спрели практиката на тайните задържания, смятани от Италия и ЕС за несъвместими с принципите на правовата държава. Лейди бе поискал помилване през септември 2013 г. от тогавашния президент Джорджо Наполитано, който през април същата година помилва Джоузеф Романо, отговарящ за американската база Авиано, откъдето излетял самолетът с имама за Египет - единственият военен от Пентагона и НАТО, осъден по делото.

Източник: БТА