/ iStock/Getty Images
Руският президент Владимир Путин цели да "разцепи НАТО", заяви днес полският министър-председател Матеуш Моравецки след среща с британския си колега Борис Джонсън във Варшава, предаде ДПА.

"Политическата цел на Путин е да разцепи НАТО и поради тази причина е наложително да покажем колко сме единни", каза Моравецки. Според него в НАТО има сериозно разбиране за напрежението на източния фланг на алианса.

Американски изтребители пристигнаха в Полша

Джонсън заяви, че нито Полша, нито Великобритания могат да приемат свят, в който някой силен съсед да сплашва или напада другите. Той подчерта ключовата роля на Полша за европейската сигурност.

По думите му поуката от последните 100 години е, че когато Полша е заплашена от нестабилност, война и агресия по границите й, тогава всички са заплашени.

Белият дом: Руските учения в Беларус допринасят за ескалацията

След своята среща двамата лидери посетиха военно поделение във Варшава, в което са разположени британски войници.

От декември британски военни помагат на полските сили за укрепване на границата на Полша с Беларус.

В понеделник британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че в Полша ще бъдат изпратени още 350 войници. Днес полският министър на отбраната Мариуш Блашчак каза, че става въпрос за морски пехотинци, които трябва да подсилят източния фланг на НАТО.
БТА