/ БТА
Една реплика на руския президент по адрес на Украйна циркулира вече денонощие из световните медии. "Нравится, не нравится, терпи, моя красавица" заяви Владимир Путин на общата пресконференция в Москва с френския президент Еманюел Макрон. В превод фразата звучи така: "Харесва ти или не, търпи, моя красавице", имайки предвид, че Киев трябва да спазва Минските споразумения.

Не закъсня и реакцията на Украйна. Президентът Володимир Зеленски се съгласи с думите на Путин, че Украйна е "красавица", но не и с определението "моя". "Това вече е прекалено", заяви той.

Макрон в Украйна: Путин обеща да няма ескалация на кризата

Зеленски заяви, че страната му е търпелива, защото "търпението е мъдрост". "Украйна е много търпелива, защото това (търпението) е мъдрост, това е важно и за Европа, и за руснаците", каза той, цитиран от ТАСС. "Нашето търпение влияе на провокациите, на които не отговаряме, защото търпението е мъдрост", добави Зеленски, коментирайки по молба на медиите думите на президента на Русия Владимир Путин.

На пресконференцията в понеделник Путин обърна внимание на думите на украинския президент, че не му харесва нито един пункт от Минските споразумения. Путин заяви, че "Минск 2" трябва да се изпълнява, защо това споразумение няма алтернатива и тогава цитира фразата, предизвикала полемика.

Путин пред Макрон: Как може преместването на войски в самата Русия да се представя като заплаха

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че според него президентът е заимствал фразата за "красавицата" от руския фолклор.