/ iStock/Getty Images
Премиерката на испанската автономна област Мадрид Исабел Диас Аюсо, представителка на консервативната опозиция, подаде оставка днес и свика предсрочни регионални избори на 4 май, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това радикално размества пластовете на политическия живот в страната. "Премиерката на област (Мадрид) Исабел Диас Аюсо реши да подаде оставка от поста си и да свика предсрочни избори", обяви нейният заместник Игнасио Агуадо, член на малката дясноцентристка партия "Сиудаданос" ("Гражданите"), която заедно с консервативната Народната партия управлява в най-богатата в икономически план и с най-многобройно население област в страната.

Агуадо обвини Диас Аюсо, че е нарушила споразумението за съвместно управление между консерваторите и центристите, отбелязва ТАСС.

Решението за свикване на предсрочни избори в Мадрид бе взето от Исабел Диас Аюсо, след като "Сиудаданос" и Испанската социалистическа работническа партия се споразумяха да повдигнат въпроса за вот на недоверие на правителството на Народната партия в област Мурсия.

Освен в Мадрид и Мурсия, Народната партия и "Сиудаданос" управляват в още две от 17-те автономни области в страната.

Изгряваща звезда на Народната партия, Исабел Диас Аюсо зае поста премиер на област Мадрид през 2019 г. и стана известна с това, че нееднократно се противопоставяше на лявото правителство на премиера Педро Санчес, отказвайки по-конкретно да въведе в региона по-строги мерки срещу новия коронавирус, за да защити местната икономика, отбелязва АФП.
БТА