/ Gulliver/Getty Images
Демократката Нанси Пелоси бе преизбрана с крехко мнозинство за председателка на Камарата на представителите. Това стана на вчерашната първа работна сесия на 117-ия Конгрес на САЩ, който предвещава дълбоки разделения, съобщи Франс прес.

Демократката от Калифорния, която ръководи партията си в Камарата от 2003 г. и е единствената жена, която е била неин председател, се очакваше да запази поста си. Пелоси получи 216 гласа срещу 209 за републиканеца от Калифорния Кевин Маккарти, който отново ще бъде лидер на малцинството в Камарата, съобщи Асошиейтед прес.

Всички присъстващи на заседанието конгресмени от Републиканската партия гласуваха за Маккарти, а петима демократи не дадоха гласа си за Пелоси.

Тя ще бъде председател на Камарата през следващите две години и ще предвожда най-крехкото мнозинство в 435-местния законодателен орган за последните две десетилетия, след като партията й загуби места на изборите през ноември.

Все още не е ясно кой ще контролира горната камара. Това ще бъде решено утре на два оспорвани балотажа за Сенат в Джорджия.

Вицепрезиденът Майк Пенс поздрави с почукване на лакти сенатори, след като ръководи церемонията по полагане на клетва.

"117-ият Конгрес се събира меко казано във време на предизвикателства", заяви лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл в приветствена реч към сенаторите, предаде ДПА.

"От политически разделения до смъртоносна пандемия и врагове по целия свят, препятствията пред нас са много и са сериозни", каза той.

Конгресът ще се изправи пред първото си голямо изпитание в сряда, когато трябва да утвърди победата на новоизбрания президент Джо Байдън преди встъпването му в длъжност на 20 януари.

Тази обикновено рутинна процедура има опасност да бъде усложнена от група републиканци, които казаха, че ще гласуват против удостоверяването на гласовете на електорите от американските щати, където президентът Доналд Тръмп оспорва победата на Байдън.
БТА