/ БТА
Преговорите между Европейският парламент и държавите членки на ЕС приключиха късно снощи, без да бъде постигнато споразумение по трудната реформа на миграционната политика на ЕС, предаде Франс прес.

По данни на ЕП следващият кръг от преговори е насрочен за 18 декември. Испания, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, се опитва да постигне споразумение преди края на месеца.

"Постигнат е напредък", написа в "Екс" в края на маратонските преговори испанският евродепутат Хуан Фернандо Лопес Агилар, участник в преговорите. Френската евродепутатка Фабиен Келер, която също участваше в преговорите, обаче поясни, че "много чувствителни въпроси все още остават отворени". "Очакваме Съветът да предприеме по-значими стъпки, за да привършим до края на годината", добави тя.

Най-голямата спънка в дискусиите са договореностите за задължителната солидарност между държавите, които трябва да заменят сегашната дъблинска система, отбелязва АФП. Заявената цел е да се постигне окончателно приемане на "Пакта за миграцията и убежището", представен от Европейската комисия през септември 2020 г., преди евроизборите, насрочени за юни догодина.

Според Агенцията на ЕС за предоставянето на убежище тази година се наблюдава увеличение на броя на подадените молби за предоставяне на убежище, като до края на 2023 г. те може да надхвърлят 1 милион.



 
Асен Георгиев/БТА