Канада пожари
Канада пожари / БГНЕС
Пилот на хеликоптер загина при катастрофа в Западна Канада, борейки се с опустошителни горски пожари, предаде Асошиейтед прес. Това е третият смъртен случай в редиците на противопожарната служба през последните няколко дни, докато Канада преживява най-тежкия си сезон на горски пожари.

Пилотът е бил единственият човек в хеликоптера, който се е разбил в сряда вечерта близо до езерото Хейг в северозападната провинция Албърта. Полицията съобщи, че загиналият пожарникар е 41-годишен жител на Уайткорт.

Миналата седмица загина 19-годишна служителка на пожарната служба, след като върху нея падна дърво в Ревелстоук, Британска Колумбия. В борбата с огъня в събота загина 25-годишен пожарникар от Форт Лиард. 

Как Монреал се превърна в града с най-лошия въздух в света


Много хора в страната се включват в битката с тези изключително трудни за потушаване горски пожари, защитавайки семействата си, своите общности и съграждани, каза премиерът Джъстин Трюдо и изрази съжаление за трагичната смърт на тримата огнеборци.

В четвъртък следобед в провинция Албърта бяха активни 117 горски пожара. Седемнайсет от тях бяха извън контрол. До момента хиляди пожари са изпепелили над 110 000 кв. км площи в Канада, посочва АП.