Пострадалите от земетресението в Италия напускат лагерите през есента
Пострадалите от земетресението в Италия напускат лагерите през есента / снимкa: БГНЕС

Пострадалите от земетресението в Л'Акуила ще напуснат палатковите лагери в края на есента, заяви италианският премиер Силвио Берлускони, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

Правителството ще затвори палатковите лагери през есента, когато времето ще захладнее, и ще подслони пострадалите в приюти за бездомни, хотели или частни домове, каза Берлускони. Реконструкцията на срутените сгради ще започне в най-кратки срокове, заяви премиерът при откриването на първото временно училище в Акуила за децата от палатковите лагери. Учебните занятия започнаха и в други училища в засегнатия район.

   

Според първоначалните експертни оценки разрушителното земетресение от 6 април е нанесло значителни поражения на 50 процента от жилищния фонд на Акуила. Близо 58,000 души останаха без покрив. В 20 процента от сградите, годни за живеене, ще започнат ремонтни работи. Щетите в региона се оценяват на 12 млрд. евро.

   

Правителството не е взело решение за въвеждането на специален "данък за богатите", засягащ италианците, чиито доходи надвишават 130-140 хиляди евро, за да финансират възстановяването на пострадалия регион. "Това е само хипотеза. Не е взето никакво решение", каза Берлускони.