Театър "Молтхаус" в Мелбърн, Австралия, ще постави пиеса за основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж през 2025 г., пише в. "Гардиън".

Това каза в интервю за изданието авторката на постановката "Истина" (Truth) Патриша Корнелиъс.

14 години преследване за разкриване на най-строгите държавни тайни: Историята на Джулиан Асандж
    
Пиесата ще обхване основните етапи от биографията на журналиста, включително младостта му в Мелбърн, създаването на WikiLeaks, укриването му в еквадорското посолство в Лондон и лишаването му от свобода в британски затвор.

Патриша Корнелиъс казва, че не се е консултирала с Джулиан Асандж при създаването на постановката, но той е запознат с работата й.
    
Премиерата на постановката ще бъде през февруари. Актьорският състав ще включва петима души, като самият Асандж ще бъде изигран от различни артисти, които понякога ще се появяват на сцената едновременно.

Джулиан Асанж се ожени в затвора за дългогодишната си партньорка

Асандж беше обвинен в САЩ в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в американската история. Поддръжниците му обаче твърдяха, че той е смел журналист, чиято работа е извадила наяве военни престъпления.

Джулиан Асандж избяга от американските власти и се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон в продължение на седем години, преди да бъде арестуван през 2019 г., за да бъде екстрадиран в САЩ и изправен пред съда.

Той беше освободен неочаквано в края на юни и се завърна в родната си Австралия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елена Христова/БТА