Украинският президент Петро Порошенко
Украинският президент Петро Порошенко / БГНЕС
Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че Вселенският патриархат вече е приел решение за предоставяне на автокефалност на украинската църква, предаде ТАСС. Той говори пред журналисти в Киев, коментирайки резултатите от тридневния синод на Константинополския патриархат.

"Това е въпрос на нашата сигурност, държавност и на цялата световна геополитика, това е падението на Третия Рим като най-древна концептуална заявка на Москва за световно господство, - каза украинският президент. - Автокефалията е част от нашата държавна проевропейска и проукраинска стратегия, която ние претворяваме през последните 4 г. и ще провеждаме и занапред."

Президентът обеща "да гарантира пълна религиозна свобода на всички конфесии". "Ние не сме имали и няма да имаме държавна църква, - посочи той. - Аз гарантирам, че държавата Украйна ще уважава онези, които решат да останат в онази църковна структура, която запази единство с Руската православна църква."

"Но точно по същия начин гарантирам, че държавата ще защити правата на онези свещеници и миряни от Украинската православна църква към Московския патриархат (УПЦ МП), които решат да се отделят от Москва, за да създадат заедно с други православни вярващи единна православна църква", подчерта Порошенко.

Той информира, че някои епископи от УПЦ МП също са подкрепили автокефалията, като са подписали обръщението към Вселенския патриарх Вартоломей с молба да предостави автокефалия на Украйна.

След тридневното си заседание в Истанбул Синодът на Константинополската патриаршия заяви, че "Вселенската патриаршия пристъпва към предоставяне на автокефалия на църквата на Украйна". Той реши да отмени решението от 1686 г. за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и възстанови ставропигията на Вселенския патриарх в Киев (статут на подчинение непосредствено на патриарха), предаде ТАСС. Синодът разгледа също жалбата срещу анатемата на главата на Киевската патриаршия Филарет Денисенко и срещу предстоятеля на Украинската автокефална православна църква Макарий Малетич и възстанови "свещеническото им звание".

Руската православна църква ще трябва да скъса евхаристичните си отношения с Константинополската патриаршия заради отцепването на Украинската православна църква, каза в Москва Александър Волков - говорител на руския патриарх Кирил, цитиран от Интерфакс и Ройтерс. Константинополската патриаршия фактически встъпи в канонични отношения с разколниците, снемайки анатемата от лидера на неканоничната украинска църква на митрополит Филарет, заяви пред ТАСС шефът на синодалния отдел на Руската православна църква, който отговаря за отношенията на РПЦ с обществото и медиите Владимир Легойда.
БТА