Порошенко е готов да въведе военно положение в Украйна
Порошенко е готов да въведе военно положение в Украйна / БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че той, украинското правителство и Върховната Рада са готови да въведат военно положение на територията на цяла Украйна в случай на провал на срещата на върха, която ще се състои по-късно днес в Минск и в случай на ескалация на конфликта в Източна Украйна, предадоха световните агенции.

"Всичко ще зависи от резултата от срещата на върха. На нея ние или ще постигнем спирането на агресора по дипломатически път, или ще има друг режим. Аз лично, правителството и парламентът сме готови да въведем военно положение на цялата украинска територия в случай на ескалация на конфликта", каза Порошенко, цитиран от Франс прес.

Това изявление той направи по време на заседание на украинското правителство, състояло се малко преди Порошенко да отпътува за Минск за среща с лидерите на Русия, Германия и Франция.

Порошенко каза, че на срещата в Минск Украйна и ЕС ще говорят с един глас, допълва Ройтерс.

Киев и ЕС ще излязат с едни и същи искания в Минск, а именно прекратяване на огъня в Украйна без предварителни условия, допълва ТАСС, като цитира Порошенко.

"Ние искаме да живеем в мир и искаме да спрем агресията", каза президентът, цитиран от ТАСС.

Той определи срещата в Минск като най-важната за него, откакто той е встъпил в президентската длъжност. Порошенко увери, че Украйна ще остане унитарна държава, допълва ТАСС. Но едновременно с това той каза, че е готов да приеме всеки механизъм за предоставяне права на териториалните общини, какъвто съществува във Федерална Русия, посочва ТАСС. Порошенко добави, че единствен държавен език в Украйна ще остане украинският, предаде ТАСС.

Той подчерта, че по този въпрос не може да става дума за никакъв компромис, защото 80 процента от украинците смятат, че единственият държавен език е украинският.

Източник: БТА