/ БТА
Поредна въздушна атака в Одеска област бе обявена днес в 12.30 ч., съобщи председателят на Одеската областна държавна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм".

По това време официалната делегация на БТА начело с генералния директор Кирил Вълчев и певицата Деси Добрева пътуваше от Одеса обратно за България, предава кореспондентът на БТА Светлана Драгнева.

Вчера в Одеса състоя концерт на Деси Добрева по повод Деня на бесарабските българи. Националният пресклуб на БТА в Одеса организира с подкрепата на Генералното консулство честването на Деня на бесарабските българи. Концертът на Деси Добрева беше в градската градина в Одеса на централната улица "Дерибасовска".

Мотото на събитието бе "От българите за Одеса и одесчани" в Ротондата на градската градина.

Участие в концертната програма взеха три български народни танцови състави от селата Камчик, Делжилер и Кулевча в Одеска област.
При взривната вълна след експлозията вчера вечерта в Одеса бяха нанесени щети на едно учебно заведение и 21 къщи, съобщи в "Телеграм" одеският градски съвет. Взривът вследствие на ракетна атака отекна в 18.46 ч. вчера, два часа след концерта на Деси Добрева.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Кореспондент на БТА в Одеса Светлана Драгнева