/ БГНЕС, архив
Силен взрив отекна в Одеса при ракетна атака тази вечер, съобщиха местните канали в Телеграм. По предварителна информация има поразена цел, съобщи кореспондентът на БТА в Одеса Светлана Драгнева. 

Междувременно по-рано се състоя концерт на певицата Деси Добрева по повод Деня на бесарабските българи. Националниат пресклуб на БТА в Одеса с подкрепата на Генералното консулство организираха честването. Концертът се проведе в градската градина в Одеса на централната улица "Дерибасовска", а малко след края му бе обявена тревога и призив хората да потърсят укритие на безопасни места.

Мотото на събитието бе "От българите за Одеса и одесчани" в Ротондата на градската градина. Участие в концертната програма взеха три български народни танцови състави от  селата Камчик, Делжилер  и Кулевча от Одеска област.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА