Полският премиер изключи възможността за предсрочни избори през лятото
Полският премиер изключи възможността за предсрочни избори през лятото / netinfo

Полският министър-председател Ярослав Качински изключи възможността за предсрочни избори през лятото, оставяйки си два месеца, за да се опита да преструктурира своето мнозинство в парламента, предаде Ройтерс.

Полша се насочи към предсрочен вот, след като Качински късно вчера уволни своя заместник и главен коалиционен партньор Анджей Лепер заради разследване в корупция. С тази мярка премиерът в действителност загуби крехкото си мнозинство в парламента.

"Септември ще е месец за взимане на решение", заяви правителственият глава в интервю за радиото.

Предложеното от опозиционния Съюз на демократичната левица незабавно разпускане на парламента би означавало парламентарни избори през август, когато поляците са на почивка, добави Качински. Той определи предложението като пропаганда и лишено от смисъл.

СДЛ обяви още, че може да внесе вот на недоверие към цялото правителство, за да ускори произвеждането на изборите.

Партията на Качински "Право и справедливост" каза, че все още се надява партията на Лепер "Самоотбрана" да се съгласи да остане в управляващата коалиция без своя лидер.

Късно снощи "Самоотбрана" реши да напусне коалицията, но все още не е ясно дали всичките 45 депутати от партията споделят това решение. Очаква се днес парламентарната група да гласува дали партията да напусне коалицията.

Социологически проучвания сочат, че "Самоотбрана" може да се бори да премине петпроцентовата граница за влизане в долната камара на парламента с 460 места, ако изборите се състоят сега.

"След няколко дни, когато емоциите се успокоят, "Самоотбрана" може да реши да остане", посочи заместник-председателят на "Право и справедливост" Пшемислав Гошевски. Предварителните избори през есента обаче остават вариант, добави той.

Близкият до партията на Качински полски всекидневник "Дженник" пише днес, че тя може да реши да насрочи изборите на 30 септември или на 7 октомври.