Полша ще наказва със затвор за израза „полски лагер на смъртта
Полша ще наказва със затвор за израза „полски лагер на смъртта / ThinkStock/Getty Images

Полското правителство одобри нов законопроект, предвиждащ наказания до три години затвор за всеки, който използва изрази като "полски лагери на смъртта", имайки предвид Аушвиц и други лагери, поддържани от нацистка Германия в окупирана Полша през Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът има за цел да реши проблем, с който полското правителство се сблъсква от години: чуждестранни медии - дори американският президент Барак Обама - говорят за нацистките лагери, като ги наричат "полски".

Правосъдното министерство каза, че законопроектът е бил одобрен на правителствено заседание вчера. Очаква се той без затруднения да бъде приет от парламента, където управляващата партия "Право и справедливост" има мнозинство.

Папа Франциск се помоли за жертвите на Холокоста в лагера Аушвиц (ВИДЕО/СНИМКИ)

Поляците се тревожат, че с отдалечаването от времето на войната по-младите поколения по света неправилно ще мислят, че поляците са имали роля в поддържането на Аушвиц, Треблинка и други германски лагери на смъртта. Подобна асоциация предизвиква огорчение в Полша, която е била окупирана и подложена на жестокости, отнели живота на около 5,5 милиона нейни граждани през войната, от които близо 3 милиона евреи.

Много поляци подкрепят подобно законодателство и смятат, че то не се различава особено от законите в някои страни, включително Германия и Полша, които определят отричането на Холокоста като престъпление. Критици обаче отбелязват, че правителството в крайна сметка ще бъде безсилно да наказва хора извън Полша, а именно те е най-вероятно да използват такива изрази.

Източник: БТА