Полицаи и бойци на Ислямска държава загинаха при престрелка в Турция
Полицаи и бойци на Ислямска държава загинаха при престрелка в Турция / БГНЕС, архив

Двама полицаи и няколко бойци на групировката „Ислямска държава" са били убити по време на престрелка, след като властите проведоха акции в няколко къщи в турския град Диарбекир.

Агенция АФП посочва, че загиналите ислямисти са петима, докато според агенция Ройтерс става въпрос са седем души. И двете агенции се позовават на източници от силите за сигурност.

Според тях стрелбата продължава и в този момент, тъй като властите се притесняват, че е възможно в региона да се намират и други ислямисти.

Ислямска държава създала джихадистки център за деца в Истанбул

Това е първата подобна престрелка между членове на групировката и властите на територията на Турция. През юли Анкара започна въздушни нападения срещу „Ислямска държава" в Сирия.

Според източниците полицията е провела акции в няколко къщи в област в Диарбекир, където се смята, че се криели бойци на групировката преди началото на престрелката. Ранени са други четирима служители на реда.

Ислямска държава изпълнява пророчество на 1400 години

Турски медии съобщават, че през изминалите дни е била проведена мащабна полицейска акция по залавянето на участници в предполагаема терористична клетка на „Ислямска държава". Групата е подготвяла мащабни терористични атаки като отвличане на самолет и взривяване на бомби в населени места.

Турските власти разшириха обхвата на операциите си срещу заподозрени бойци на „Ислямска държава" след двойния самоубийствен атентат в Анкара, при който загинаха повече от 100 души. Това е и най-лошата такава атака в съвременната турска история като зад нея се предполага, че стои групировката.

Ердоган: Сирия, Ислямска държава и ПКК са организирали атентата в Анкара

Миналата седмица президентът Реджеп Ердоган заяви, че сирийското разузнаване и кюрдски бунтовници, не само „Ислямска държава", стоят зад нападението, което стана по време на шествие на прокюрдски групи.

Ердоган заяви, че Кюрдската работническа партия, сирийските тайни служби и организацията на сирийските кюрди са работили заедно с „Ислямска държава" по осъществяването на атаките от 10 октомври.

Източник: БГНЕС