Поискаха поне 60 години затвор за информатора на Уикилийкс Брадли Маминг
Поискаха поне 60 години затвор за информатора на Уикилийкс Брадли Маминг / снимка: БГНЕС, aрхив

Прокурорите по делото срещу информатора на Уикилийкс Брадли Манинг поискаха присъда от най-малко 60 години затвор, предаде Асошиейтед прес. Това стана по време на заключителната пледоария на обвинението вчера.

Прокурорът капитан Джо Мороу не уточни защо той и колегите му искат не по-малко от 60 години затвор за Манинг. Той само призова съдийката Дениз Линд да изпрати силен сигнал за всеки, който обмисля да изнесе поверителни информации.

В своята заключителна пледоария адвокатът на Манинг настоя за не повече от 25 години затвор, пише БТА.

Брадли Манинг предаде огромен брой поверителни американски документи на разобличителния сайт Уикилийкс. Миналата седмица по време на делото той се извини, че е навредил на Съединените щати и помоли военния съдия да му даде шанс да отиде в колеж и да станепродуктивен гражданин.

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж коментира, че БрадлиМанинг е бил принуден да се извини, тъй като е бил подложен на огромен натиск в продължение на три години. Манинг вече бе признат за виновен по обвинения в шпионаж и кражба на държавна собственост. Военният съдия намали до 90 години затвор максималната присъда, която той може да получи. Целта на сегашните изслушвания е да бъде определено наказанието.